Eigenschappen

Prijs€ 225.000,-
Kilometerstand15.916 KM
Jaar1935
Aantal geproduceerd1177
StatusNieuw binnen
Motor6 cilinder
Vermogen115 pk
Motorblok nummer
Motor inhoud3669
Transmissie4-bak handgeschakeld
ChassisRoadster
Kleur interieurLicht groen
Kleur exterieurDonker groen
VelgenZwart gelakte spaakwielen
ChassisnummerB3FB

Omschrijving

Bentley 3.5-Litre Special (1935)

Zelfs Walter Owen Bentley was overtuigd van het kwaliteitsniveau dat Rolls-Royce had weten te bereiken met de nieuwe Bentley 3,5-Litre die sinds 1933 in Derby werd gebouwd. ‘Ik zou liever deze Bentley bezitten dan elke andere auto met dezelfde naam’. En dat terwijl de modellen die W.O. Bentley onder eigen hoede had ontwikkeld, toch een geweldige reputatie hadden opgebouwd op het gebied van snelheid en betrouwbaarheid. Tussen 1924 en 1930 werd de 24 Uren van Le Mans maar liefst vijf keer gewonnen door een Bentley.

De Bentley 3,5-Litre uit 1933 was het eerste model dat door Rolls-Royce ontwikkeld werd. Daarbij pasten de ontwerpers van Rolls-Royce het adagium ‘best car in the world’ ook toe de nieuwe model van Bentley. De techniek van de eerste ‘Derby Bentley’ was voor een belangrijk deel gebaseerd op dat van de Rolls-Royce 20/25, echter opgewaardeerd om het sportieve imago van Bentley waar te kunnen maken. Zo had de zescilinder lijnmotor van de Bentley 3,5-Litre een ‘cross-flow’-cilinderkop met een hogere compressieverhouding, een nokkenas met een scherper profiel en twee S.U.-carburateurs.

De Derby Bentleys werden standaard geleverd als rollend chassis, voorzien van de assen, het onderstel, de aandrijflijn, het schutbord en de karakteristieke Bentley-grille. Destijds een zeer gebruikelijke methode in het luxesegment; kopers konden vervolgens zelf de keuze maken, bij welke carrosseriespecialist zij een op maat gemaakte body lieten bouwen. Zodoende werd vrijwel elke auto een uniek product; op basis van de Bentley 3,5-Litre, zijn vele verschillende varianten ontstaan, gebouwd door tal van coachbuilders. Het bleef echter een zeldzame model, bedoeld voor de high society: tussen 1933 en 1936 zijn in Derby niet meer dan 1177 Bentleys 3,5-Litre als rollend chassis gebouwd.

Eén van deze exemplaren is nu te bewonderen in de showroom van Peet Classics. Het betreft een auto uit 1935, waarvan de eerste eigenaar de keuze had laten vallen op een sportief gelijnde Saloon-carrosserie met een luxueuze aankleding van het interieur. In 2012 werd het besluit genomen om van deze ‘matching numbers’ Bentley om te bouwen tot ‘special’ voor historische rally’s en klassiekerevenementen. Het project werd uitbesteed aan de Brit Elliott Dale, recordhouder oceaanroeien en een bekende naam in de wereld van de historische rally’s.

Onder leiding van Elliott Dale, werd op het originele chassis van deze Bentley 3,5-Litre een nieuw ontworpen koetswerk gezet. De kwaliteit van de nieuwe tweezits roadster-carrosserie is van zeer hoog niveau, de afwerking is met een scherp oog voor detail uitgevoerd. Met zijn diepe donkergroene (bijna zwarte) lak, is de Bentley Special een charismatische verschijning, met prachtige proporties. De sportieve insteek van de ombouw wordt onderstreept door de zwart gelakte spaakwielen, waar slanke cycle wings overheen zijn geplaatst.

Ook het interieur van de Derby Bentley is het toonbeeld van vakmanschap. Het lichtgroene leer vormt een stijlvol contrast met het donkere lakwerk van de carrosserie, en het donkergroene tapijt zorgt voor een extra knusse sfeer. De instrumenten zijn in een prachtig gepolitoerd houten paneel gevat, terwijl het met touw omwikkelde stuurwiel voor een extra sportieve noot zorgt.

Ook aan de techniek is zeer veel zorg besteed. De zescilinder lijnmotor is tot de allerlaatste moeren en bouten gereviseerd door de gerenommeerde specialisten van Historic Competition Services in het Belgische Wommelgem. Waar enige verbetering kon worden doorgevoerd aan de motor, is dat met respect voor de originaliteit gedaan. Een overdrive op de versnellingsbak maakt deze Bentley 3,5 Litre Special zeer geschikt voor lange etappes tijdens historische rally’s. Een specialiteit van Elliott Dale, die samen met zijn partner Charlotte Ryall de meest uitdagende en uitputtende evenementen uitkiest om in een vintage Bentley aan de start te verschijnen.

Deze in een voortreffelijke conditie verkerende Bentley 3,5-Litre Special uit 1935 – die op Nederlands kenteken staat – kan op afspraak worden bezichtigd in de showroom van Peet Classics in Voorschoten.

Onze autos

Een oldtimer restaureren is altijd weer uitdagend. Dat is precies waarom we het zo leuk vinden. De speurtocht naar onderdelen, het maken van de ultieme bekleding en de zoektocht naar de authentieke kleur lak: we doen het graag en precies. Soms komen we voor verrassingen te staan en moeten we op zoek gaan naar moderne oplossingen om oude techniek weer werkend te krijgen.